Fri fragt ved køb på min. 500 kr.

Visa Master card Maestro card Mobilepay 30 15 28 20
DIN KURV:
0

Total

DKK 0,00

Gå til betaling

Kaffemarkedet er stort, rigtig stort. Samtidig er smag og behag forskellig. Nogle er til arabicakaffe, mens andre er til kaffe, der indeholder både arabica- og robustabønner. På samme måde foretrækker nogle mellemristet kaffe, andre mørkristet. Det kan derfor være en udfordring at finde hoved og hale i, hvilken kaffe der er bedst for at brygge en god kop kaffe. Men selvom der ikke findes et endegyldigt svar på spørgsmålet, er der en række forhold, som har betydning for, hvordan din kaffe smager. Er du bekendt med forholdene, vil du altså have lettere ved at udpege den bedste kaffeløsning for dig.

Med disse ord præsenterer vi seks forhold, som du med fordel kan være opmærksom på i jagten på den bedste kaffe.

Kend dine kaffebønner

Før kaffebønnerne ristes, pakkes og sendes hjem til dig, udvælges en kombination af kaffebønner. Hvilke kaffebønner, der er de bedste, vil nogle risterier og kaffebarer have en veldefineret holdning til. Men sandheden er, at mulighederne er mange. De kaffebønner, som andre måtte udråbe til at være de bedste, vil altså ikke nødvendigvis være dem, der får dit kaffehjerte til at banke. Det kan derfor betale sig at kende til de forskellige kaffebønners karakteristika.

Arabica- og robustabønner

Der findes en lang række kaffesorter, men der skelnes hovedsageligt mellem to hovedsorter, nemlig arabica- og robustakaffe. Blandingerne på markedet vil ofte bestå af enten arabicabønner, robustabønner eller en blanding af de to. Fordi de to sorter dyrkes under forskellige forhold, tilbyder bønnerne forskellige smagsoplevelser. Arabicakaffe dyrkes i højere luftlag og trives bedst i 15-24 graders varme. Forholdene er medvirkende til, at kaffen rummer søde, florale og frugtige smagsnoter. Heroverfor dyrkes robustakaffe i lavere luftlag og trives bedst i 18-36 graders varme. Kaffen har derfor ikke en mild smagsprofil ligesom arabicakaffe, men derimod en mere kraftig og bitter en af slagsen.

Da arabica- og robustabønner tilbyder forskellige smagsoplevelser, vil det være en fordel at tage stilling til, hvilken oplevelse du ønsker at opnå og vælge kaffebønner derefter.

Forskellige lande, forskellige smagsprofiler

Det er ikke kun sammensætningen af kaffebønner, der har betydning for, hvordan din kaffe smager. Det har også betydning, hvorfra bønnerne stammer, da forhold som jordbund, højde, klima og forarbejdningsproces adskiller landene - og dermed kaffebønnerne.

Det er svært at udstikke en generel smagsprofil for hvert kaffeproducerende land. Der vil altid være undtagelsen, der bekræfter reglen. Alligevel viser der sig et mønster, som kan fungere som rettesnor, når du ønsker at finde frem til den bedste kaffe for dig.

Kaffebønner fra Beskrivelse
Etiopien Etiopisk kaffe er kendetegnet ved at have en frisk og syrlig smagsprofil. Kaffe herfra rummer ofte lyse, citrusagtige og florale noter.
Costa Rica Uagtet forarbejdningsmetode er kaffe fra Costa Rica kendt for at være både kompleks og velafstemt. Kaffen er som ofte mild og ren i smagen og tilbyder kun en mindre grad af syre.
Guatemala Kaffe fra Guatemala er svær at samle under én smagsparaply. Nogle kaffebønner tilbyder florale og citrusagtige noter, mens andre i højere grad leverer en fyldig smagsoplevelse med noter af chokolade.
Honduras Honduransk kaffe har en bred smagsprofil. Kaffebønnerne kan derfor tilvejebringe en mørk, nødde- og karamelagtig smag, alternativt en mere lys, syrlig og citruspræget smag.
Nicaragua Kaffe fra Nicaragua er som regel rig på syre. Smagen er derudover kendetegnet ved at være frugtig og udgør derfor et forfriskende alternativ til den søde kaffe.
Brasilien Brasiliansk kaffe er kendt for sin sødme og milde smag. Kaffen har ofte noter af chokolade og nødder, ligesom syreniveauet er ganske mildt.
Colombia Colombia leverer ikke kun kaffe med en chokolade- og nøddeagtig smag, men også kaffe, der har en mere frugtig og syrlig smag. Smagsprofilen på colombiansk kaffe spænder altså bredt. Dog emmer kaffe herfra som udgangspunkt af kraft og fylde.
Papua New Guinea (PNG) Kaffe fra Papua New Guinea er kendetegnet ved at have en ren og sødmefuld smag. Smagsnoterne har ofte karakter af florale og frugtige nuancer.

Frisk kaffe gør en forskel

Gør du dig ambitioner om at få fingre i den bedste kaffeløsning for dig, er friskheden af de kaffebønner, du vælger, ikke uvæsentlig. Friskristet kaffe tilbyder indiskutabelt den bedste smagsoplevelse. Kaffe kategoriseres som friskristet fra to-fire dage efter, kaffebønnerne er blevet ristet, til to-tre uger frem. Her indeholder kaffebønnerne den største koncentration af aromaer og smagsnuancer. Fordi olierne fra kaffebønner fordamper hurtigt i mødet med ilt og vand, er det vigtigt at købe din kaffe så friskristet som muligt.

Det betyder ikke, at den kaffe, du har købt, kun kan tilbyde en skøn smagsoplevelse de første to-tre uger efter ristedatoen. Det betyder blot, at det er indenfor den periode, kaffen smager allerbedst. På kaffeposens bagside finder du både datoen for ristningen, indenfor hvilken tidsperiode, du bør nyde kaffen, og holdbarhedsdatoen.

Læs også: Sådan rister du dine egne kaffebønner.

Lys-, mellem- eller mørkristet kaffe

Når man rister kaffebønner, kan man opnå forskellige risteprofiler, eller ristegrader, alt efter hvor længe og ved hvilken temperatur man rister kaffebønnerne. Kaffe inddeles typisk i kategorierne lys, mellem eller mørk ristning. Hver profil har sin egen karakteristiske smag, og netop derfor er risteprofilen vigtig at have for øje, når du skal vurdere, om en kaffe imødekommer dine ønsker og behov.

Ristning Beskrivelse
Lysristet kaffe Lysristet kaffe er kendt for at give en mild og syrlig kaffesmag. Her bevares kaffens naturlige aromaer og smage.
Mellemristet kaffe Mellemristede kaffebønner er klassikeren, mange vil kunne genkende. Smagen vil fortsat bære præg af det sted, hvor bønnerne er dyrket, og fremstår derudover meget afbalanceret. Her møder det sure det søde, og du vil kun støde på en mild grad af bitterhed, perfekt til stempelkandekaffe.
Mørkristet kaffe Mørkristet kaffe rummer tit en subtil, røget og mørk chokoladesmag og -aroma. Fordi den er mørkristet, vil smagsnuancerne fra oprindelseslandet ikke være nær så fremtrædende som ved lys- eller mellemristet kaffe, dog vil den autentiske smag stadig kunne opspores. Er du glad for espresso, vil den mørkristede kaffe være ideel at satse på.

Hele bønner fremfor formalet kaffe

Det er, som sagt, ikke muligt at udpege den bedste kaffe på markedet. Det er dog muligt at slå fast, at hele bønner bør prioriteres over formalet kaffe i jagten på den bedste kaffeoplevelse.

Ved at vælge hele bønner fremfor formalet kaffe værner du nemlig i højere grad om kaffens aromaer og smagsnuancer. Når bønnerne kværnes til malet kaffe, øges deres overfladeareal. Derfor eksponeres formalet kaffe i højere grad for ilt, og det betyder, at olierne i kaffen fordamper hurtigere på bekostning af smagsoplevelsen. Er smagsoplevelsen i højsædet, kan det altså betale sig at være opmærksom på, om kaffebønnerne fås hele.

Gennemtænkt emballage

Endnu et forhold, der har betydning for, hvordan din kaffe smager, er emballagen, kaffen kommer i. Kaffebønner er ikke gode venner med ilt. De mister nemlig aroma og smag i mødet med ilt, og det er derfor vigtigt, at bønnerne fås i en emballage, der tager højde for uvenskabet for at finde den bedste kaffeløsning.

Kaffeposer, der er udstyret med praktisk genluk og en envejsventil er bl.a. med til at sikre, at gasserne fra kaffen ikke kan trække ud, og bønnerne ikke eksponeres for ilt på bekostning af friskheden. Selvsamme form for emballage gør vi brug af hos Karma Kaffe. Du bør altid sørge for at lukke posen godt og presse den overskydende luft ud gennem envejsventilen.

Læs også: Sådan opbevarer du dine kaffebønner korrekt.

Smag og behag er forskellig

Selvom smag og behag er forskellig, vil du være godt klædt på til at vælge den bedste kaffe for dig, hvis du medtænker din nye viden om kaffebønner, oprindelseslande, friskhed, ristegrad, hele kaffebønner og emballage. Den bedste kaffe er den kaffe, der imødekommer dine individuelle ønsker og behov. Du kan derfor med rette gøre op med dig selv, hvad du kan lide, enten ved at prøve dig frem eller reflektere over, hvad der tidligere har talt til dit kaffehjerte, ud fra de seks forhold beskrevet i blogindlægget her.

Karma Kaffes varianter - find dit match

Er du i tvivl om, hvilken af vores kaffeløsninger, der passer bedst til dig? Vi vil forsøge at gøre det nemt for dig ved at udpege, hvilke ønsker og behov de forskellige varianter imødekommer. Alle kaffebønner tilhører arabicasorten og fås både ristede, formalede og grønne.

Brasilien Bourbon

Er du til en mild og sødmefuld kaffeoplevelse, vil Brasilien Bourbon være et godt bud på, hvilken kaffe, der er den bedste for dig.

Som navnet antyder, stammer kaffebønnerne fra Brasilien, nærmere bestemt Cerrado, en region i delstaten Minas Gerais. Hvert år importerer vi de bedste partier fra høsten i Cerrado og bruger dem til vores Brasilien Bourbon. Der er tale om en mellemristet specialkaffe, der ikke alene bærer smagsnoter af mørk chokolade og karamel, men også tilbyder en både delikat og langvarig smagsoplevelse.

Karma Kaffe Brasilien Bourbon
Læs mere om kaffen

Costa Rica Tarrazu

Lader du dig lokke af både det sure og det søde, er specialkaffen Costa Rica Tarrazu værd at kaste et blik på.

Costa Rica Tarrazu er en mellemristet og velafstemt, men stadig kraftig, kaffe med smagsnoter af chokolade, appelsin, tørret frugt og vanilje. De kolde nætter og varme dage i Costa Rica, hvorfra kaffebønnerne stammer, skaber fremragende forudsætninger for kaffedyrkning i landet og giver, sammen med de øvrige dyrkningsforhold, kaffen en kompleks og kraftig smag, som flere og flere efterspørger.

Karma Kaffe Costa Rica Tarrazu
Læs mere om kaffen

Papua New Guinea Sigri

Papua New Guinea Sigri vil meget vel være et hit hos dig, der sætter pris på en sød fornøjelse, dog holdt i skak af en afbalanceret og moderat syrlighed.

Den mellemristede specialkaffe har sine rødder i Papua New Guinea, hvis kulturelle forgreninger sætter sit præg på kaffen. Kaffens smagsnoter bærer præg af florale toner, honning og citrusfrugter og stemmer altså overens med de karakteristika, der typisk ses hos kaffe fra Papua New Guinea.

Karma Kaffe PNG Sigri
Læs mere om kaffen

Colombia Supremo

Hopper og danser din indre kaffeentusiast, når det sure og søde går hånd i hånd, vil Colombia Supremo også være et udmærket bud på den bedste kaffe for dig.

Kaffebønnerne brugt til den mellemristede specialkaffe er dyrket i højlandet omkring Andesbjergene. Colombias omfattende biodiversitet tilbyder sammen med klimaet fordelagtige vilkår for kaffedyrkning og har været medvirkende til, at colombiansk kaffe er elsket verden over. Smagsnoterne af modne appelsiner, mælkechokolade og kirsebær giver tilsammen en velafstemt og behagelig kaffeoplevelse.

Karma Kaffe Colombia Supremo
Læs mere om kaffen

Etiopien Sidamo

Lyder en fyldig, blød og frisk smagsoplevelse tiltalende i din bog? I så fald kan det være, at det er specialkaffen Etiopien Sidamo, du skal have fingre i for at brygge den bedste kop kaffe.

Her er tale om en klassisk etiopisk smagsoplevelse. I kaffen bruges kaffebønnerne, der stammer fra byen Yirgacheffe, beliggende i regionen Sidamo i Etiopien. Den mellemristede kaffe favner i sin smag citron og florale toner med et hint af lys chokolade. Skal din kaffeløsning bære præg af friskhed og syre, har du altså her en mulig kaffekandidat.

Karma Kaffe Etiopien Sidamo
Læs mere om kaffen

Nicaragua SHG

Nicaragua SHG er til dig, der savner saft og kraft i din kaffekop.

Kaffen har sit ophav i Nicaragua, beliggende i Mellemamerika, hvor majoriteten af kaffeproduktionen finder sted på små familieejede gårde. Forkortelsen SHG står for “stichtly high grown” og betyder, at kaffen er dyrket højt over havets overflade til fordel for smagen. Nicaragua SHG er en kraftfuld og ikke mindst smagfuld mellemristet specialkaffe, der tilbyder en behagelig, ren syre, ledsaget af smagen af eksotiske frugter.

Karma Kaffe Nicaragua SHG
Læs mere om kaffen

Karma Signatur-espresso

Specialkaffen Karma Signatur-espresso, der både fås mellem- og mørkristet, vil være interessant for dig, der sætter pris på en kraftig espressosmag og behagelig cremethed.

Kaffen har sit ophav i Nicaragua, beliggende i Mellemamerika, hvor majoriteten af kaffeproduktionen finder sted på små familieejede gårde. Forkortelsen SHG står for “stichtly high grown” og betyder, at kaffen er dyrket højt over havets overflade til fordel for smagen. Nicaragua SHG er en kraftfuld og ikke mindst smagfuld mellemristet specialkaffe, der tilbyder en behagelig, ren syre, ledsaget af smagen af eksotiske frugter.

Karma Signatur Espresso mellem ristning
Læs mere om kaffen

Gå på opdagelse i vores sortiment af friskristede specialkaffer

Se kaffesortiment

15% rabat på din første ordre

Kunne du tænke dig at prøve en af vores friskristede specialkaffer?

Brug denne rabatkode ved checkout: KK15

Se vores kaffer

15% rabat ved brug af koden: KK15

Se vores kaffer