Fri fragt ved køb på min. 500 kr.

Visa Master card Maestro card Mobilepay 30 15 28 20
DIN KURV:
0

Total

DKK 0,00

Gå til betaling

Duften af friskbrygget filterkaffe er tæt på umulig ikke at sætte pris på, hvad enten du tilhører gruppen af kaffedrikkere eller ej. Det er duften, der lokker dig ud af sengen og er med til at skabe rammerne for en god og, forhåbentlig, rolig morgen.

Efter en årrække med et småkedeligt ry som tynd institutionskaffe har filterkaffen endelig gjort comeback. Filterkaffe behøver nemlig ikke at være en kedelig fornøjelse. Kaffen kan tilbyde en både delikat og kompleks smagsoplevelse, hvis blot man går til kaffebrygningen med omtanke og med øje for de forhold, der medvirker til, at kaffebønnernes fine smagsnuancer får lov til at træde frem.

Indholdsfortegnelse

Hvad er filterkaffe?

Brygning af filterkaffe.

Filterkaffe er, kort fortalt, varmt vand, der hældes over kaffebønner, som du enten har købt formalet eller selv har kværnet ved hjælp af en kaffekværn. Tyngdekraften sikrer, at vandet trænger gennem kaffen for herefter langsomt af løbe gennem filteret og ned i din kaffekande eller -kop. Sammenlignes filterkaffen med en kop espresso, vil du kunne forvente en mindre intens smagsoplevelse. Til gengæld får du med filterkaffen mulighed for at identificere et væld af smagsnoter i en velbrygget kop kaffe, ofte syremild, ren og ensartet i smagen.

Forhold at være opmærksom på

Valg af kaffebønner

For at lave den bedste filterkaffe må du først og fremmest være opmærksom på, at valget af kaffebønner er afgørende for, hvordan din kaffe vil tage sig ud.

En vigtig faktor er selvfølgelig, at kaffebønnerne skal falde i din smag. Foretrækker du kaffe, der er mild og sødmefuld i smagen, er det altså den vej, du bør gå. Her vil det bl.a. være en fordel at orientere dig efter bønnernes oprindelsesland, da de kaffeproducerende lande har hver deres smagsprofil.

Også kvaliteten og ristningen af kaffebønnerne har betydning for det endelige udfald. Kvalitetsrige bønner, der hverken savner smagsnuancer og aromaer, vil være værd at stræbe efter. Om bønnerne bør være lys-, -mellem eller mørkristet afhænger af, hvilken risteprofil du bedst kan lide. Dog anbefaler vi, at du går med en friskristet kaffe, da koncentrationen af smagsnuancer og aromaer her vil være størst, ligesom vi anbefaler, at du går med en mellemristet kaffe, hvis du ønsker at opnå et afbalanceret resultat. Langt fra alle har på forhånd en klar idé om, hvilke kaffebønner, de bedst kan lide. I så fald handler det blot om at prøve sig frem i jagten på den bedste filterkaffe.

Formalingsgrad

Formalingsgrad af filterkaffe.

Er du tidligere blevet budt på filterkaffe, der enten smager bittert eller bedst lader sig beskrive som noget tyndt sjask? Meget tyder da på, at der ikke er blevet taget højde for, at forskellige bryggemetoder kræver forskellige typer formaling. Desto grovere malingen af kaffebønnerne, desto længere tid skal bønnerne være i kontakt med vandet for at frigive smag og aroma.

Når du laver filterkaffe, vil du få størst glæde af at balancere mellem en fin og grov maling af kaffebønnerne, svarende til sukker. Fordi der er tale om en langsom brygning, hvor kaffen drypvis trænger gennem kaffefilteret, vil kaffebønnerne frigive mest smag og aroma, hvis formalingsgraden er et sted mellem de to.

Det vil desuden være en klar fordel, hvis du kværner dine kaffebønner selv. Du kan normalt vælge mellem hele, formalede og grønne bønner, når du køber kaffe. Vælger du hele kaffebønner, som du selv kværner, når du brygger din filterkaffe, værner du i højere grad om kaffens smagsnuancer og aromaer. Omvendt er det nemmest at bruge formalet kaffe, da du i så fald ikke skal bruge tid på at kværne kaffen selv. De grønne vælger du, hvis du selv har lyst til at prøve kræfter med både ristning og formaling. Valget afhænger altså af dine behov og prioriteter.

Læs også: Sådan vælger du den bedste kaffe.

Opbevaring

Som tiden går, aftager og ændrer kaffebønnernes smag og aroma sig gradvist. Du kan dog gøre dit for at bevare kaffens gode smag og aroma ved at opbevare dem korrekt. Opbevarer du dine kaffebønner korrekt, øger du nemlig sandsynligheden for at kunne lave dig en skøn kop filterkaffe alle ugens dage.

Både ilt, lys, varme og fugt er med til at påvirke smag og aroma negativt. I opbevaringen af dine kaffebønner eller formalede kaffe anbefaler vi derfor, at du navigerer ud fra følgende huskeregler:

Medtænker du de oplistede huskeregler, når du skal finde et sted at opbevare din kaffe, er du med til at værne om den gode smag og øge holdbarheden af din kaffe.

Læs også: Sådan opbevarer du din kaffe korrekt.

Dosering og vandtemperatur

Til en almindelig filterkaffe anbefaler vi, at du anvender ca. 50-60 gram kaffe pr. liter vand. For at opnå det bedste resultat bør vandet til din filterkaffe have en temperatur på ca. 93-95 grader. Er vandet, du bruger til brygningen, enten for varm eller kold, vil det resultere i en bitter og enten doven eller brændt smag.

Sådan gør du

Bryggemetoder

Du er ikke nødsaget til at finde den store pengepung frem for at brygge dig en god filterkaffe. Kaffen kan enten laves manuelt eller ved brug af en automatiseret kaffemaskine.

Fordelen ved at klare ærterne selv er, at at du under hele kaffebrygningen er i fuld kontrol. Du vil altså have mulighed for at perfektionere din filterkaffe. Det er en både hurtig og nem måde at lave kaffe til dig selv eller dine gæster, dog vil det ikke være muligt at lave mange kopper ad gangen. Med en kaffemaskine vil du derimod have mulighed for at brygge flere kopper kaffe ad gangen på blot få minutter, og du kan trygt læne dig tilbage imens brygningen pågår. En ting er sikkert: Uanset hvilken metode, du vælger at kaste dig over, vil det være dig muligt at lave en fremragende filterkaffe.

Filterkaffe manuelt

Nødvendige redskaber

  • Kolbe
  • Tragt
  • Kaffefilter
  • Elkedel
  • Vægt
  • Decilitermål
  • Termometer

Fremgangsmåde

  1. Kværn dine afvejede kaffebønner, hvis du har valgt kaffebønner fremfor formalet kaffe.
  2. Kog den ønskede mængde vand i din elkedel.
  3. Skyl kaffefilteret med varmt vand, og hæld vandet fra kolben.
  4. Tilføj kaffen i filteret.
  5. Hæld langsomt lidt vand over kaffen i cirkelbevægelser, så kaffen vædes en smule, og afvent 30 sekunder.
  6. Hæld igen lidt vand over kaffen, og afvent i 60 sekunder.
  7. Hæld til sidst resten af vandet i kaffen.
  8. Lad filterkaffen køle af.

Filterkaffe med maskine

Nødvendige redskaber

  • Kaffemaskine
  • Kolbe
  • Kaffefilter
  • Vægt

Fremgangsmåde

  1. Kværn dine afvejede kaffebønner, hvis du har valgt kaffebønner fremfor formalet kaffe.
  2. Sørg for, at din kaffemaskine er ren.
  3. Skyl kaffefilteret med varmt vand.
  4. Tilføj kaffen i filteret.
  5. Hæld den ønskede mængde frisk, koldt vand i kaffemaskinen.
  6. Tænd for kaffemaskinen.
  7. Lad filterkaffen køle af.

Gå på opdagelse i vores sortiment af friskristede specialkaffer

Se kaffesortiment

15% rabat på din første ordre

Kunne du tænke dig at prøve en af vores friskristede specialkaffer?

Brug denne rabatkode ved checkout: KK15

Se vores kaffer

15% rabat ved brug af koden: KK15

Se vores kaffer