Fri fragt ved køb på min. 500 kr.

Visa Master card Maestro card Mobilepay 30 15 28 20
DIN KURV:
0

Total

DKK 0,00

Gå til betaling

Gør man sig ambitioner om at følge med i udviklingen inden for kaffebranchen, må man holde tungen lige i munden. Det er en branche, der ikke står stille, og vi ser derfor løbende nye kaffevarianter finde vej til menukortene rundt omkring i verden. Én af de varianter, som har vundet popularitet, er kaffevarianten cold brew - et både koldbrygget og forfriskende alternativ til den klassiske kop kaffe.

Hvad er cold brew?

Som navnet antyder, er cold brew koldbrygget kaffe. At kaffen er koldbrygget betyder, at vandet, der bruges til at brygge kaffen, ikke er opvarmet forinden, men derimod har stuetemperatur eller er afkølet. Foruden det kolde vand til brygningen laves cold brew på friskristet kaffe og har en trækketid på 12 til 24 timer, alt afhængig af hvilken smag der ønskes. Cold brew står derfor ikke til sammenligning med iskaffe, der består af varm espresso, nedkølet ved hjælp af mælk og isterninger, omend begge er kolde drikke.

Er man vant til at nyde sin kaffe varm, kan man undre sig over, hvorfor nogen vælger at kaste sig over en koldbrygget variant som cold brew. En stor del af forklaringen er, at kombinationen af det kolde vand og den lange bryggemetode giver kaffen en mild, sødmefuld og forfriskende smagsprofil. Med en koldbrygget sag som cold brew undgår du altså den bitre og syrlige smag, som konventionel kaffe kan have, da olierne fra kaffebønnerne udvindes langsommere. Måtte du derfor tro, at varianten svarer til den kolde og bitre kop kaffe, du i al hast glemte på køkkenbordet, kan du tro om igen - og gudskelov for det. Samtidig sikrer trækketiden på 12-24 timer, at der udvindes en større mængde af koffein fra bønnerne, hvad mange kaffedrikkere også anskuer som en fordel.

Cold brew er dermed et fremragende bud på en opkvikkende forfriskning, der adskiller sig fra den traditionelle kaffeoplevelse. Skøn til de lunefulde måneder og med mulighed for at have stående klar på køl i op til to uger.

Fra Japan til resten af verden - historien bag cold brew

Selvom det ikke er mange år siden, cold brew vandt frem i Danmark, rækker historien bag den populære kaffedrik mange år tilbage. Udgaven af cold brew, vi kender fra i dag, udspringer af fremvæksten af specialkaffe. Dog beretter historien, at cold brew stammer fra 1600-tallets Japan.

Det var hollandske handelsskibe, der bragte den koldbryggede kaffe til Japan. Søfolket fra Holland eksperimenterede efter sigende med koldbrygget kaffe af praktiske årsager. Kaffen var nem at transportere, drikkeklar og betød, at besætningen ikke var nødsaget til at tænde for de brandfarlige komfurer ombord på skibene. Skikken tog japanerne til sig, hvor kaffen blev særligt populær i byen Kyoto. Her valgte man at udvikle den koldbryggede forfriskning, der af japanerne blev omtalt Kyoto-kaffe. Efterfølgende vinder cold brew frem flere steder rundt omkring i verden.

Lav din egen cold brew

En af fordelene ved selv at brygge cold brew er, at du ikke behøver at være kaffeconnasiure eller have avanceret kaffeudstyr ved hånden for at lave drikken. Det kræver ene og alene simple bryggeredskaber og en mindre portion tålmodighed.

Cold brew ved brug af stempelkande

Ingredienser

Sådan gør du

Først maler du dine kaffebønner. Malingen af bønnerne skal gerne være grov, så resultatet svarer til den konsistens, som grov havsalt har. Hernæst hældes den malede kaffe i stempelkanden efterfulgt af det kolde vand. Når du har hældt både kaffe og vand op i kanden, rører du godt rundt i blandingen og sætter låg på stempelkanden - uden endnu at have anvendt stemplet.

Er der plads i dit køleskab, placerer du din stempelkande dér, som skal trække i 12-24 timer. Hvor længe kaffen skal trække, vil afhænge af dine smagspræferencer. Det vil derfor være en god idé at smage på kaffen løbende. Når kaffen har den smag, du ønsker, den skal have, trykker du stemplet i bund.

Din cold brew vil nu være færdigbrygget, klar til servering med isterninger og evt. mælk, kaffesirup og/eller sukker. Har du cold brew tilovers, kan du med fordel hælde den resterende kaffe på en kaffekande eller tilsvarende og opbevare det i køleskabet, klar til at blive nydt indenfor to uger.

Cold brew ved brug af AeroPress

En anden måde at brygge cold brew på er ved at anvende en AeroPress. En AeroPress er kaffeentusiastens favoritlegetøj. Det er en kaffebrygger, der ikke alene er nem at anvende, men også muliggør en hurtigere brygning. Anvender du en AeroPress, når du laver din cold brew, undgår du altså trækketiden på 12-24 timer og kan nyde din cold brew efter blot få minutter.

Ingredienser

Sådan gør du

Først maler du dine kaffebønner, gerne så fint som muligt. Hernæst placerer du filteret i filterholderen, som skylles med kogende vand forinden brug. Når filteret er på plads, sætter du din AeroPress ovenpå en kaffekop og hælder kaffe og dernæst vand ned i bundstykket ovenpå filteret. Det vil nu være tid til at røre godt rundt i blandingen. Efter at have rørt godt rundt, placeres stemplet over kaffen, som du langsomt presser ned i din AeroPress. Imens du presser, vil kaffen løbe ned i din kop, som du herefter kan nyde med isterninger og evt. mælk, kaffesirup og/eller sukker.

Tips og tricks

Valg af kaffeblanding

Valget af kaffeblanding bør først og fremmest afhænge af dine præferencer. Dog anbefaler vi, at du går efter en fyldig kaffe, der byder på sødme, for at opnå det bedste resultat, fx vores Brasilien Bourbon.

Forarbejdning

Hvad enten du kaster dig over traditionel eller koldbrygget kaffe, vil det være en fordel at prioritere friskristede kaffebønner og tilsvarende først kværne dem, når du skal bruge dem.

Kloge isterninger

Ønsker du at undgå, at den gode kaffesmag udvandes, når dine isterninger smelter, kan du anvende kaffeblandingen eller mælken, som bruges til din cold brew, når du laver isterninger.

Fordi smag og behag er forskellig

Alt afhængig af hvilken smagsoplevelse, du ønsker at opnå, står det dig frit for at justere doseringen af ingredienser i opskriften. På samme vis kan du også tilføje øvrige ingredienser, fx en kugle vaniljeis, hvis du er i desserthumør.

Gør du brug af vores opskrifter?

Vælger du at anvende en af vores opskrifter på cold brew, vil vi hjertens gerne se og høre om det. Du er derfor velkommen til at dele resultatet og din oplevelse på Instagram og tagge os (@karma.kaffe). På den måde kan vi kaffeglade inspirere og dele erfaringer med hinanden. Vi ser frem til at se og høre fra dig.

Gå på opdagelse i vores sortiment af friskristede specialkaffer

Se kaffesortiment

15% rabat på din første ordre

Kunne du tænke dig at prøve en af vores friskristede specialkaffer?

Brug denne rabatkode ved checkout: KK15

Se vores kaffer

15% rabat ved brug af koden: KK15

Se vores kaffer