Fri fragt ved køb på min. 500 kr.

Visa Master card Maestro card Mobilepay 30 15 28 20
DIN KURV:
0

Total

DKK 0,00

Gå til betaling

Prisen på kaffe afhænger af en lang række faktorer. Priserne er, sagt med andre ord, ikke statiske, men varierer og dikteres af de givne omstændigheder. I løbet af de seneste år er prisen på kaffe dog steget i et sådant omfang, at det bemærkes. Udviklingen skal ses i lyset af flere turbulente år, hvor ikke blot én, men en perlekæde af forskellige hændelser har skubbet prisen opad, alt lige fra vejrforholdene i Brasilien til balladen i de globale forsyningskæder. Den perfekte storm, som kombinationen af hændelserne tilsammen udgør, kan være svær at finde hoved og hale i. I det følgende skriv vil vi derfor søge at rede trådene ud og kortlægge de forskellige faktorer, der har påvirket prisen på kaffe i løbet af de seneste år, og hvad der for øjeblikket påvirker prisen.

Når kaffebønnerne ryger i vasken

I 2021 ramte prisen på kaffen, vi hælder i koppen, det højeste niveau i ti år. Til forklaringen hører vejrforholdene i Brasilien.

Kaffe er, ej at forglemme, et landbrugsprodukt. Bønnerne, vi bruger til at lave en kaffe, stammer fra tropernes kaffetræer, hvorpå der vokser såkaldte kaffebær. Den største kaffeproducent er Brasilien, der står for hele 40 procent af verdens samlede kaffeforsyning og 70 procent af produktionen af arabicabønner, som bruges til specialkaffe. Det kom derfor til udtryk i prisen på kaffe, da den brasilianske høst i året 2020 var plaget af tørke og vigtige kaffeplantager i 2021 plaget af frost. De kraftige udsving i vejrforholdene beskadigede afgrøderne, og det kaffeproducerende land kunne ikke levere samme udbytte som sædvanligt. Fordi en stor del af de brasilianske kaffebønner gik tabt, alt mens kaffe på verdensplan var og er i høj kurs, røg priserne altså op tilbage i 2021.

Prisen på kaffe afhænger, som nævnt indledningsvis, af en række forskellige faktorer. En af de mange faktorer er logistik. Når kaffe transporteres fra kaffefarm til forhandler, sendes det ikke bare med fly til Danmark. Forsyningskæden involverer bl.a. containerskibe. Men som følge af coronapandemien opstod pludselig mangel på containerskibe, der måtte melde alt udsolgt. Folk rundt om i verden bestilte alt lige fra træningsudstyr til kontormøbler, og den markante vækst i privatforbruget betød derfor, at der ingen ledige pladser var på containerskibene på daværende tidspunkt. Manglen på containerskibe skyldtes ydermere, at containerne ikke kunne blive tømt og dermed kunne modtage nye ordrer, fordi godset på skibene og havnekajerne ophobede sig. De mange logistiske udfordringer smittede følgeligt af på priserne. Fragten blev dyrere, forhandlerne måtte frem med den store pengepung og langt fra alle forhandlere havde mulighed for ene og alene at påtage sig den ekstra udgift for at sikre kundeloyaliteten. Flere så sig derfor nødsaget til at dele regningen med deres kunder i 2021 ved at regulere priserne på de modtagede varer, kaffeforhandlerne inkluderet.

Rekordhøje energipriser

Sidst, men ikke mindst, er energi en helt central del af produktionsprocessen, ikke kun i forbindelse med produktion af kaffe, men også i produktionen af andre fødevarer. Energiforbruget influerer alle led i produktionskæden, både aktiviteterne på kaffefarmen og risteriet, transporten til forhandler og forbruger m.v..

Det er gået de færrestes næste forbi, at vi danskere i vinteren 2021 har skullet forberede sig på rekordhøje energiregninger som følge af prisstigningen på el. Det har haft og har fortsat betydning for prisen på alle fødevarer og råvarer, der nødvendigvis må følge prisudviklingen. Når prisen på korn stiger, stiger prisen på brød, og det samme gør sig gældende, når priserne på el øger omkostningerne for andre typer af forhandlere. De høje energipriser kommer også til udtryk i benzin- og oliepriserne, der stiger, og gør det dyrere at transportere varer. Sammen med omkostningerne knyttet til transport og strøm er det videre blevet dyrere for virksomheder at købe varer til deres produktion, fx emballage. Der er altså tale om, at det samlede omkostningsbillede vokser i forsyningskæden.

Mange kaffeleverandører er pressede over omstændighederne og er nødt til at banke priserne op for at kunne fremskaffe og producere kaffe. Det er dermed de øgede omkostninger i forsyningskæden, forårsaget af de tårnhøje elpriser, der danner baggrund for prisstigningen på kaffe i dag.

Karma Kaffe er ej heller en isoleret ø

Tørke og frost i Brasilien, en verdensomspændende pandemi, svimlende høje elpriser og generelle udfordringer i de globale forsyningskæder, udfordringerne har været mange, og tilsammen har omstændighederne været med til at diktere prisen på kaffe i løbet af de seneste år. Og selvom det havde været belejligt, hvis sandheden var en anden, er vi også hos Karma Kaffe underlagt samme vilkår som alle andre udbydere på markedet, hertil følger de øgede omkostninger i forbindelse med at fremskaffe og producere kaffe. Vi har derfor været nødt til at rokke ved priserne på vores specialkaffe en smule.

På trods af at vi selv har valgt at sluge store dele af de ekstra omkostninger, er det os ikke muligt at undgå en mindre prisstigning på vores specialkaffe. Vi kan alene minimere prisstigningen. Du vil derfor opleve en stigning på ca. ti procent ved køb af vores produkter som følge af den uheldige situation.

Hos Karma Kaffe følger vi udviklingen tæt og vil selvfølgelig regulere priserne op og ned herefter. Foruden prisstigningen er alt, som det plejer at være. Du kan stadig forvente friskristet specialkaffe, produceret med tanke på både mennesket og miljøet, og vil fortsat modtage din kaffe inden for en-to hverdage, når du bestiller.

Gå på opdagelse i vores sortiment af friskristede specialkaffer

Se kaffesortiment

15% rabat på din første ordre

Kunne du tænke dig at prøve en af vores friskristede specialkaffer?

Brug denne rabatkode ved checkout: KK15

Se vores kaffer

15% rabat ved brug af koden: KK15

Se vores kaffer